Снимка: Reuters
fallback

Моногамният секс между хетеросексуални партньори рядко може да причини хепатит С.

 
В проучване взимат участие 500 души, които са изследвани за рисков фактор за инфектиране с хепатит С. Доброволците са анкетирани относно сексуалните си наклонности и честата смяна на партньорите.
 
След анализа на кръвните проби, изследователите установяват, че процент от доброволците са инфектирани с вируса. Инфектираните са предимно лица, които често сменят половите си партньори. Рискът от предаване на хепатит C по полов път е много по-малък в сравнение с този при хепатит В, но въпреки това, специалисти апелират към взимане на съответните предпазни мерки.
 
Вирусът на хепатит С се предава предимно чрез кръвта. Венозното инжектиране на наркотици или други неразрешени вещества с общи игли и спринцовки е най-честият начин на заразяване. Вирусът обаче се открива и в малки концентрации в семенната (спермата) и вагиналната течност и слюнката.
 
Хепатит С е заболяване на целия организъм, не само на черния дроб. Болестта се характеризира със значителен брой извънчернодробни прояви.
 
Ако човешкият организъм не успее да се пребори с инфекцията, възпалението на черния дроб става хронично и причина за хронично чернодробно заболяване, което е сериозно и нерядко застрашаващо живота.
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Hepatology.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 11 години

Да бе??? Шок...

4

eqkulator

преди 11 години

Граждани, братя,е.ете където и каквото намерите! *** сега, мисли после! Еякулирайте обилно дълбоко в половите пътища на жените и вешето здраве ще бъде крепко до най-дълбока старост.Поздрав най-сърдечен,eqkulatora

3

Анонимен

преди 11 години

Тия с това проучване откриха топлата врата. А, Добро утро!

fallback