Източник: Reuters

Сладникът се използва от хиляди години в традиционната китайка медицина, често в комбинация с други билки. Сам по себе си, сладникът е адаптоген, т.е. той повишава умствената и физическата издръжливост при умствено и физическо натоварване и стрес.

Сладникът съдържа антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали – продукт от клетъчния метаболизъм. Счита се, че това е основният механизъм чрез който билката оказва адаптогенния си ефект. Също така, тези антиоксиданти са необходими на имунната система при повишаване на оксидативния стрес по време на остри инфекциозни заболявания.

В рамките на клинични проучвания, провеждани в САЩ, изследователи са проследили ефективността на сладника да подпомага възстановяването на имунната система при пациенти, подложени на химиотерапия. Резултатите показват умерена ефикасност, измерена като съкращаване на времето за възстановяване на определен вид имунни клетки в кръвта. Подобни проучвания при ХИВ-позитивни пациенти са показали неубедителни резултати.

Също така, скорошни клинични проучвания, проведени в Китай, са показали, че антиоксидантните свойства на съставките на растението могат да предотвратят или поне забавят развитието на атеросклерозата. Съображенията зад това допускане са, че съставките предотвратяват окисляването на холестерола, което е централен момент в патогенезата на атеросклерозата. Малко известно е, че, всъщност, не толкова самият холестерол, колкото окисленият холестерол е от първостепенно значение за развиването на атеросклерозата и последващите усложнения. Клиничните проучвания бяха наскоро публикувани в научната литература, като анализа и интерпретирането на резултатите тепърва предстоят.

Сладникът има и антибактериални и противовъзпалителни средства, поради което понякога се използва при кожни рани.

Билката се отпуска свободно в аптеките и дрогериите под формата на изсушена кора от корени, тинктури, капсули и таблетки, най-често стандартизирани. Също така, някои продукти по лекарско предписание за кожно и системно приложение съдържат екстракти или активни вещества, добивани от сладник.

Поради естеството на физиологичните му ефекти, сладникът може да намали ефективността на лекарства, приемани за потискане на имунната система, каквито се прилагат, например, на пациенти с трансплантация или ревматоиден артрит. Известно е, също така, че сладникът забавя излъчването на литий от организма, който се прилага за лечението на шизофрения. Това означава, че сладник не бива да бъде приеман при лечение с имуносупресори или литий.

Безопасността му при бременност и кърмене не са установени, така че е силно препоръчително той да не се приема от бременни и кърмачки.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase