Източник: Reuters

 Мускулно-скелетните заболявания и състояния са голяма група, включваща над 150 различни медицински състояния, които обикновено са прогресивни и свързани с болезненост. Мускулно-скелетните заболявания с най-голямо социално и икономическо значение са:

1. Остеоартрит (артроза)

Остеоартритът е дегенеративно ставно заболяване, засягащо най-вече ставния хрущял. Основен рисков фактор при него е напредналата възраст, като първи биват засягани най-натоварваните стави. В огромната част от случаите, това са коленните, тазобедрените, гръбначните и ставите на пръстите на ръцете. Според световната здравна организация, 9,6% от мъжете и 18% от жените над 60-годишна възраст имат клинично изявен остеоартрит. 80% от страдащите от заболяването имат силно ограничаване на подвижността, а 25% от тях не могат да се самообслужват.

2. Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично, системно заболяване, засягащо съединителната тъкан, ставите, мускулите, сухожилията и фиброзната тъкан около тях. Ревматоидният артрит най-често се появява в най-продуктивните години от живота – между 20- и 40-годишна възраст. Той е и една от водещите причини за неработоспособност и инвалидност. По данни на Световната здравна организация, честотата му в различните райони на света е 0,3 – 1%, като по-често засегнати са жените. Също така, статистическите данни на организацията показват, че той е по-често срещан в развитите икономики, отколкото в икономически изостаналите страни. 50% от пациентите, развили ревматоиден артрит, стават неработоспособни на десетата година от диагностицирането.

3. Травми на крайниците

В развитите страни, 50% от хоспитализациите, свързани с травма на крайник, се дължат на падане, 15 – 20% - на пътнотранспортни произшествия, 20% - на инциденти при работа с машини или инструменти, а останалата част - на други причини. Случаите са силно концентрирани в две възрастови групи – тази под 34 и тази над 75 години. Пътнотранспортните инциденти са най-чести при първата, а паданията – при втората.

Кои са останалите заболявания можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase