Снимка: Reuters
fallback

Смартфоните променят начина, по който хората комуникират. Сега учените допълнително разширяват приложимостта им в неочаквано направление – диагностика на чревни паразити.

 Оказва се, че чрез използване на стъклена леща, струваща 8 долара, тиксо и евтино фенерче, iPhone 4 може да бъде превърнат в микроскоп, откриващ чревни паразити, които по данни на Световната здравна организация засягат два милиарда души.
 
Учените са публикували резултатите си в American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. В статията те описват анализа на 199 фекални проби с помощта на „тунингования“ смартфон.
 
Успоредно със стандартния светлинен микроскоп, изследователите правят анализ и с помощта на „iPhone микроскопа“. Последният се оказва по-малко чувствителен, но много по-практичен и портативен. Учените смятат, че той има голям потенциал, особено в бедните и трудно достъпни райони, където е съсредоточена по-голямата част от болестността.
 
Световната здравна организация алармира, че чревните паразити засягат предимно в икономически изостаналите райони, където те имат съществен принос за недохранването при големи групи от населението. Най-застрашени са децата, които често развиват анемия.
 
Приложимостта на смартфона за диагностициране на чревни паразитози се оказва зависима от вида на патогена и степента на опаразитяване. Например с помощта на смартфона се откриват 81% от случаите на детския глист, но само 14% от случаите на малки паразитни нематоди, прикрепящи се към червата с помощта на кукички. Според учените това се дължи на различния брой яйца, които различните видове излъчват в околната среда чрез фецеса.
 
Хай-тек джаджата успешно диагностицира умерените до тежки опаразитявания, но се представя слабо при леките, при които в пробата се съдържат само няколко яйца.
 
Д-р Исак Богоч, специалист по инфекциозни заболявания в Toronto General Hospital, и екипът му се опитват да създадат алтернативен диагностичен уред чрез залепване на 3-милиметрова леща към iPhone 4S, който ученият използва постоянно в ежедневието си. Богоч изтъква обаче, че всеки телефон с камера с оптичен зуум може да бъде използван за целта. Като източник на светлина те използват малко фенерче, работещо само с една батерия. Цялото „устройство“ струва по-малко от 15 долара, без разбира се цената на самия телефон, и може да бъде сглобено за по-малко от 5 минути.
 
Според екипа ефикасност от 80% при диагностични изследвания би направила това устройство практически приложимо. Д-р Богоч прогнозира, че то може да намери приложение в условията на работа под ограничен бюджет. Освен това, екипът продължава да усъвършенства устройството чрез евтини, подръчни материали. 
 
Още интересни новини за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Варненче

преди 11 години

ще сложат ли за розовата серия на тези телефони?

3

СФ

преди 11 години

До qwe---И къде тук е "новината"? Талаш за азпълване на "бездънното" интернет пространство преписано и преведено от някой световно неизвестен сайт и поместено най-малко в два български - Dnes.bg и Puls.bg. Ама то какво да очакваш в държава, в която нищо смислено не се случва..---Извинявам се на всички обидили се iPhone сект... пардон... ползуватели.

2

qwe

преди 11 години

поредния iDiotski коментар ...

fallback