Източник: Reuters
fallback

 Генетично модифицираните организми могат да бъдат дефинирани като организми, чийто генетичен материал (ДНК) е бил променен целенасочено. Технологията, чрез която това се постига, често бива наричана рекомбинантна ДНК технология, рекомбинантна технология или генно инженерство. Тази технология позволява прехвърлянето на гени от един организъм в друг, често неродствени – например, човешки инсулин и растежен хормон се произвеждат в промишлени количества от дрожди – едноклетъчни гъби, които, впрочем, се използват и в получаването на вино, бира, хляб и др.

Рекомбинантните технологии все повече навлизат и в растениевъдството, а от там и в хладилниците на всеки от нас. Това създава немалко, при това напълно неоправдана, паника и дори истерия в обществото, която специалистите трябва да разсеят. По темата, обаче, се изказват и немалко псевдоспециалисти, което само подклажда неверните слухове и митове, и разпалва паниката допълнително.

Темата е твърде обширна, така че тук можем само да щрихираме най-съществените моменти.

Първо трябва да изтъкнем, че генетично модифицираните храни се произвеждат масово не защото учените или дори селскостопанските производители обичат да експериментират с растителните култури, а защото те имат сериозни икономически предимства. Това най-често са повишена резистентност към вредители, повишаване на добивите, намалена нужда от поливане и/или торене в сравнение с настоящите сортове, или някаква комбинация от тези качества. Най-просто казано, в растенията се внасят гени, които им осигуряват резистентност срещу вредители, хербециди, засушавания и др. Това значително повишава добивите, като значително понижава разходите на селските стопани. Всъщност, първопричината за въвеждане на рекомбинантните технологии при растенията е именно увеличаване на устойчивостта им срещу паразити и вирусни заболявания.

Много „специалисти“ се изказват, нерядко и в медиите, напълно неподготвени и напълно незапознати със същността на въпроса, повтаряйки като абсурдни слогани от рода на „Без мутанти в супата“.

Още за генно модифицираните храни можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

ббб

преди 11 години

Дори и забранено в България Бъка от ГМО има 2 начина да се разбере това в лаборатория и със запазване на семе което е почти невъзможно,защото няма семе или растението се разпада.А отделно в нашия краи се продават масово оранжерии на много ниски цени с мъртва почва.Живея в държава в копто няма ГМО поне така казват,7 месеца сам там 5 тук при престоя ми в бг винаги сам на гастроентеролог

28

Анонимен

преди 11 години

Днес храните,утре хората.Разрушение на всичко естествено в полза на фалшива храна и фалшив свят.И не,генетично модифицираните храни не са безвредни.

27

до 17

преди 11 години

Швейцария мораториум от 2005 до 2013 г., който включва забрана за отглеждане на всички ГМ култури, както и използването на ГМО за храна на животни; Италия забрана на всички ГМО, докато законодателството за съвместно съществуване е в сила; Уелс (Великобритания) забрана, основана на режима за отговорност; Валония (Белгия) забрана, основана на съвместното съществуване; Полша забрана за продажба на ГМ семена; Австрия забрана за царевични хибриди MON863, T25 и Bt 176; маслодайна рапица GT73, Rf3, Ms8, Ms8xRf3.

fallback