Генетично модифицираните организми могат да бъдат дефинирани като организми, чийто генетичен материал (ДНК) е бил променен целенасочено. Технологията, чрез която това се постига, често бива наричана рекомбинантна ДНК технология, рекомбинантна технология или генно инженерство. Тази технология позволява прехвърлянето на гени от един организъм в друг, често неродствени – например, човешки инсулин и растежен хормон се произвеждат в промишлени количества от дрожди – едноклетъчни гъби, които, впрочем, се използват и в получаването на вино, бира, хляб и др.
Рекомбинантните технологии все повече навлизат и в растениевъдството, а от там и в хладилниците на всеки от нас. Това създава немалко, при това напълно неоправдана, паника и дори истерия в обществото, която специалистите трябва да разсеят. По темата, обаче, се изказват и немалко псевдоспециалисти, което само подклажда неверните слухове и митове, и разпалва паниката допълнително.
Темата е твърде обширна, така че тук можем само да щрихираме най-съществените моменти.
Първо трябва да изтъкнем, че генетично модифицираните храни се произвеждат масово не защото учените или дори селскостопанските производители обичат да експериментират с растителните култури, а защото те имат сериозни икономически предимства. Това най-често са повишена резистентност към вредители, повишаване на добивите, намалена нужда от поливане и/или торене в сравнение с настоящите сортове, или някаква комбинация от тези качества. Най-просто казано, в растенията се внасят гени, които им осигуряват резистентност срещу вредители, хербециди, засушавания и др. Това значително повишава добивите, като значително понижава разходите на селските стопани. Всъщност, първопричината за въвеждане на рекомбинантните технологии при растенията е именно увеличаване на устойчивостта им срещу паразити и вирусни заболявания.
Много „специалисти“ се изказват, нерядко и в медиите, напълно неподготвени и напълно незапознати със същността на въпроса, повтаряйки като абсурдни слогани от рода на „Без мутанти в супата“.
Още за генно модифицираните храни можете да прочетете в Puls.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
29
ббб
преди 11 годиниДори и забранено в България Бъка от ГМО има 2 начина да се разбере това в лаборатория и със запазване на семе което е почти невъзможно,защото няма семе или растението се разпада.А отделно в нашия краи се продават масово оранжерии на много ниски цени с мъртва почва.Живея в държава в копто няма ГМО поне така казват,7 месеца сам там 5 тук при престоя ми в бг винаги сам на гастроентеролог
28
Анонимен
преди 11 годиниДнес храните,утре хората.Разрушение на всичко естествено в полза на фалшива храна и фалшив свят.И не,генетично модифицираните храни не са безвредни.
27
до 17
преди 11 годиниШвейцария мораториум от 2005 до 2013 г., който включва забрана за отглеждане на всички ГМ култури, както и използването на ГМО за храна на животни; Италия забрана на всички ГМО, докато законодателството за съвместно съществуване е в сила; Уелс (Великобритания) забрана, основана на режима за отговорност; Валония (Белгия) забрана, основана на съвместното съществуване; Полша забрана за продажба на ГМ семена; Австрия забрана за царевични хибриди MON863, T25 и Bt 176; маслодайна рапица GT73, Rf3, Ms8, Ms8xRf3.