Източник: Reuters

 Експерти, включително и от Световната здравна организация, препоръчват приемът на свободни захари на ден да не надвишава повече от 10% от общия калориен прием за деня, въпреки че на този етап все още не е установено точното количество като горна граница захар, което можем да консумираме без да навредим на здравето си. Дори само това ограничение обаче ще има съществена полза за намаляване на случаите на затлъстяване сред населението в глобален мащаб, се пише в статия на онлайн изданието BMJ.

Изследователи от Университета Отаго и института Ридет в Нова Зеландия анализират данните за консумация на захар от 71 проучвания и това как тя се отразява на тялото и натрупването на мазнини при възрастни и деца.
 
Голямо количество захари поглъщаме от готови продукти, като назад в реда стои консумацията на плодове, мед и плодови сиропи. Ограничаването на консумацията на готовите продукти, съдържащи захар, води до намаляване на телесното тегло с на пръв поглед незначителните 800 грама. Повече би могло да се отслабне, ако продуктите със захар не се заменят с други прости въглехидрати, като несладки тестени изделия, например, допълват изследователите.
 
По принцип консумацията на захар е само един от многото фактори за епидемията от затлъстяване сред глобалната популация, които са и в тясна взаимовръзка помежду си. Това означава, че неправилното хранене и обездвижване, например, също фактори за затлъстяване, допринасят и увеличават лошия ефект от консумацията на захар. В този смисъл, не може да се очаква и особено отслабване само от ограничаването консумацията на захар, без да се регулират някои от другите навици.
 
Още за захартa можете да прочетете в Puls.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase