Източник: Reuters
fallback

 У нас, над 12% от населението или около 800 000 души, страдат от едно или друго хронично бъбречно заболяване. Много по-голяма е болестността от остри и субхронични бъбречни заболявания.

Ако добавим и броя на здравите, но силно рискови пациенти, то ще получим една твърде стряскаща за такава малка страна цифра. Навярно, около 1,5 - 2 милиона българи страдат или са изложени на висок риск от непосредствено развиване на едно или друго бъбречно заболяване.

Това трябва да ни провокира да се замислим по-сериозно върху рисковите фактори и профилактиката на бъбречните заболявания.
 
Рисковите фактори за бъбречните заболявания са наличието на високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет и възраст над 60 години. Жените са по-предразположени към бъбречни заболявания заради инфекции поради по-късият пикочен канал – инфекциозните патогени могат по-лесно да достигнат пикочния мехур, а оттам и други отдели на отделителната система.
 
Хипертонията представлява повишаване на налягането в артериите, които носят кръв от сърцето към периферията на тялото. На първо място, това означава, че сърцето се обременява допълнително, защото трябва да изпомпва кръв срещу повишено съпротивление. Хипертонията, обаче, е вредна не само за сърцето, а и за останалите жизненоважни органи. Тя води до стесняване на бъбречните артерии, които носят кръв към бъбреците, както и намаляване на еластичността им. Повишеното кръвно налягане, също така, причинява и склероза (втвърдяване) на малките кръвоносни съдове в бъбреците, които филтруват кръвта и формират първичната урина. Това допълнително влошава бъбречната функция и прогресира до все по-тежка бъбречна недостатъчност, ако бъде оставено без внимание.
 
За да се избегне бъбречно заболяване, трябва да не допускаме хипертония, а ако все пак такава е налице – тя да бъде внимателно контролирана. Профилактиката на хипертонията има много общи моменти с тази на бъбречните заболявания, което спестява усилия.
 
Още за профилактиката на бъбречните заболявания можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback