Източник: Reuters

Освен външния вид днес може да се промени и гласът. Лифтингът на гласните струни позволява да направите гласа си по-мек, дрезгав, еротичен или интересен, както и по-изчистен и младежки.

 С течение на годините гласът ни се променя. Това се дължи на атрофия на мускулите на ларинкса. Гласните струни не се затварят плътно, което нарушава влизането и излизането на въздуха и респективно променя тона на гласа.
 
Освен от суетна гледна точка, процедурата може да помогне и след здравословен проблем, довел до нарушения в гласа, както и при операции за смяна на пола, да направи гласа по-женствен или по-мъжествен.
 
При процедура се инжектира колаген или стомашна мазнина в гласните струни. Специалисти предпочитат използването на стомашна мазнина, тъй като колагенът може да доведе до втвърдяване на гласните струни.
 
Преди да се предприеме подобна процедура са необходими определени изследвания, за да се избегнат усложнения вследствие на съществуващ здравословен проблем. Лифтингът на гласните струни не се прилага при наличието на ларингеална патология, включително ларингофарингиална рефлуксна болест, възли и полипи, емфизема и други белодробни проблеми, които могат да намалят въздушния поток.
 
Освен чрез лифтинг, гласните струни могат да се подпомогнат и чрез определени упражнения, които да поддържат мускулите на ларинкса. Така наречената вокална терапия включва аеробни упражнения за увеличаване капацитета на белите дробове и тренировка на гласа за укрепване на гласните гънки.
 
Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase