Източник: Reuters

 Консумацията дори на едно безалкохолно дневно увеличава риска от диабет тип II. Захарта, съдържаща се в газираните напитки, доставя много по-голямо количество калории от всяка друга напитка.

 Консумацията на безалкохолното доставя 150 калории захар дневно, което увеличава риска от развитие на диабет с 1%.
 
До тези заключения достига група от изследователи, които анализират здравните данни на страдащи от диабет в 175 страни през последното десетилетие.
 
След отчитането на фактори, като затлъстяване и фамилна анамнеза, изследователите стигат до заключението, че повишените нива на захар в кръвта, набавена от консумацията на нездравословни храни и редовен прием на безалкохолни напитки, са причината за голям процент от случаите на диабет.

 

Проблемът не е в захарта, която се поема с газираната напитка на момента, а със следващата, обясняват специалисти. Натрупването на тази захар е пагубно за здравето и причинява диабета.
 
Резултатите от проучването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.
 
Захарен диабет тип II е познат като инсулинонезависим диабет. Това е най-често срещаният тип диабет.
 
Симптомите назахарен диабет II тип обикновено се изявяват постепенно и не са толкова ясно забележими, както при тип I. Най-често оплакванията включват постоянна умора, често уриниране, уриниране през нощта, необичайна жажда, замъглено зрение, чести инфекции, бавно зарастване на рани и язви.
 
Около 80% от болните с диабет тип II страдат от наднормено тегло и затлъстяване.
 
Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase