Снимка: Reuters

Ушите са частта от тялото, която ни е трудно да видим и често забравяме за съществуването й. По тях обаче има многобройни точки, които отговарят за здравословното ни и емоционално състояние.

 Науката, която изучава значението на тези точни, е аурикулотерапия. Това е форма на алтернативната медицина, която е базирана на идеята, че ушната мида и външната част на ухото са микросистема на цялото тяло.
 
Стимулирането и масажът на ухото може да помогне за подобряване състоянието на дадено заболяване и да намали симптомите му.
 
Освен чрез масаж стимулирането на рефлексните точки може да става и чрез акупунктура, тоест чрез поставяне на специални игли. Акупунктурните точки на ухото мигат да бъдат стимулирани и с лазери, магнити и ушни пелети.
 
Външното ухо се свързва чрез рефлексни точки с всяка една част от тялото. Най-често се съобщава аурикулотерапията да се използва за контрол на хронична болка, облекчаване на гадене, при хипертония и детоксикация след очистване от наркотични средства и медикаменти.
 
Прилагането на лек натиск върху специфичните точки, разположени по повърхността на ушната мида, облекчава болката в периферните части на тялото. Масажирането на външната част на ухото спомага за стимулирането на естествените болкоуспокоителни на организма – ендорфини.
 
Масажът помага и за прекратяването на цикъла болка – спазъм– болка, който се дължи на свиване на съединителната тъкан, обграждаща мускулите при наличието на спазъм.
 
Мускулите остават в спазъм, когато мозъкът инструктира моторните неврони да задействат и задържат техните свивания. Стимулирането на ушните рефлекторни точки може да прекъсне нежеланите действия на гръбначните рефлекси, които предизвикват мускулите да поддържат това свиване или спазъма.
 
Няма точен брои сесии при прилагането на аурикулотерапията, но според специалисти за умерено подобряване на състоянието са необходими около 4-6, а за значително облекчаване около 8-12.
 
Още интересни новини за алтернативната медицина може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase