Снимка: Reuters

 С навлизането на новите 3D технологии изглежда, че възможностите пред медицината са ограничени само от човешкото въображение. Най-новото доказателство: 3D изкуствено ухо.

Изкуственото ухо, по нищо неразличаващо се от всяко друго, е създадено чрез инжектиране на стволови клетки в „калъп“. „Калъпът“, от своя страна е получен след триизмерно сканиране на истинско ухо, след което е изработен точен дубликат от пластична материя.Учените инжектират калъпа с гел от колаген и клетки. Техническото осъществяване на процеса е впечатляващо бързо – цялата процедура отнема по-малко от два дни. Снемането на образеца става за половин ден, изграждането му отнема един ден, а инжектирането на гела и втвърдяването му отнемат общо 45 минути.
 
Пластичните хирурзи вече очакват навлизането на тази технология за възстановяване на изгубени или увредени по различни причини органи като уши, нос и др.
 
Съществуват и вродени анатомични аномалии, засягащи ушите. При една от тях, микротия, вътрешното ухо се развива правилно, за разлика от ушната мида, която остава недоразвита, което предизвиква слухови проблеми. Честотата на микротията варира за различните страни и райони от 1 до 4 на всеки 10 000 раждания.
 
Според д-р Джейсън Спектър, пластичен хирург от Weill Cornell Medical College в Ню Йорк и ръководител на екипа, създал първото изкуствено ухо от стволови клетки, ако техниката се окаже успешна, първите трансплантации може да се проведат до три години.
 
В момента изкуствени уши се получават от полимерна материя, наподобяваща стирофом или – доволно любопитно и навяващо библейски асоциации – от клетки, които се извличат от ребро. Последното е доволно трудно и болезнено. Освен това, успеваемостта на процедурата е относително ниска, поради което огромната част от изкуствените уши се правят от полимерни материи.
 
Предимствата на новата технология са огромни – тя позволява получаването на ухо „по заявка“, т.е. с точно определена големина и форма. За „мостра“ може да бъде използвано другото ухо на пациента или от друг човек. 
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase