Снимка: Reuters

Консумацията на газирани и диетични напитки не увеличава желанието за консумация на нездравословна храна повече от консумацията на вода.

 
Тези твърдения оборват досегашните хипотези, че газираните и подсладени напитки увеличават хормоналните нива, което води до желание за консумацията на сладки и мазни храни.
 
Ново проучване на университета в Северна Каролина установи, че изкуствените подсладители не са причина за повишения апетит към нездравословни храни.
 
В проучването взимат участие 318 души, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване. Доброволците са разделени на две групи. Първата група консумира вода, а втората диетични и газирани напитки в продължение на 6 месеца.
 
Резултатите показват, че първата група е намалила калорийния си дневен прием с около 2000-2300 калории, а втората с между 1500-1800. Шест месеца след края на проучването единствената разлика между двете групи е, че консумиращата вода набляга на консумацията на плодове и зеленчуци, а втората ограничава захарните изделия, но в нито една от групите няма увеличаване на приема на нездравословни храни, отбелязват изследователите.
 
Резултатите от проучването не омаловажават евентуалното вредно действие, което могат да имат газираните диетични напитки при продължителен прием, допълват те.
 
Резултатите от проучването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.
 
Предишно френско проучване, представено в същото списание, установява, че жените консумиращи подсладени диетични напитки са с 60% по-голям риск от развитието на диабет.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase