Снимка: Reuters

Редовната консумация на пържени храни може да увеличи риска от рак на простатата.

В проучване проведено в Fred Hutchinson Cancer Research Center, взимат участие 1549 мъже, които са диагностицирани с рак на простатата. Здравословните им данни са сравнени с руги 1492, които нямат диагностициран здравословен проблем. 

Резултатите показват, че групата с рак на простатата консумира много по-често и в големи количества пържени храни.

Според изследователите връзката между консумацията на пържени храни и риска от рак на простатата се дължи на канцерогенните съединения, които се отделят в мазнината при пържене.

Тези съединения включват акриламид, полициклични ароматни въглеводороди, хетероциклични амини, акролеин и алдехид. Също така в храните, приготвени на висока температура, е по-вероятно да се образуват вредни крайни продукти, които повишават риска от възпалителни процеси.

Най-опасно е пърженето в маргарин, при което се отделя токсичния полицикличен ароматен въглеводород, нафтален, допълват специалисти.

Рискът от онкологични заболявания и най-вече рак на простатата и пикочния мехур е два пъти по-висок при хората, които консумират препечено и пържено месо. За най-вредно се счита червеното месо, но дори и пържената риба или пиле са опасни за здравето.

Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase