Снимка: Reuters

Консумацията на нездравословна храна като хамбургери, чипсове и др. повече от 2-3 пъти седмично може да доведе до повишен риск от астма и екземи сред децата.

Според ново проучване рискът от астма сред подрастващите е повишен с 39% и с 27% сред децата на възраст между 6-7 години.
 
Нездравословният хранителен режим също е свързан и с повишения риск от екземи, ринити, хрема и сърбеж в очите.
 
В проучването изследователският екип установява също, че заменянето на нездравословната храна с плодове и зеленчуци три или повече пъти седмично намалява този риск с 11% сред тийнейджърите и с 14% сред децата.
 
Специалисти са на мнение, че една от главните причини на риска от астма при нездравословната хране е съдържанието на наситени трансмастни киселини в сравнение със съдържанието на антиоксиданти и витамини в плодовете и зеленчуците.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Thorax.
 
Според друго майките, които искат децата им да се хранят пълноценно, трябва от своя страна да дават пример с добре изградени здравословни навици, за да насърчават малчуганите да консумират полезни продукти.
 
Това допринася за доброто здраве и пълноценно израстване на детето и намалява риска от здравословни проблеми, каквито са екземата и астмата.
 
Астмата е заболяване, което протича с хронично възпаление и повишена чувствителност на белите дробове към различни дразнители или други провокиращи фактори. При контакт с дразнителя или при провокиращ момент възниква реакция, при която просвета на бронхите намалява, става запушване и дишането се затруднява.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase