Снимка: Reuters

Консумацията на преработено месо увеличава риска от рак на панкреаса. Затова са достатъчни 50 г преработено месо на ден под формата на колбаси, бекон и други, което е свързано с 19% по-висок риск. Консумацията на 100 г преработено месо увеличава риска с 38%, твърдят изследователи.

Според тях една повишеният риск от рак заради консумация на колбаси се дължи на наличието на определени химикали, използвани в процеса на преработка на месото. Те водят до нарушения в ДНК и клетките, което залага развитието на рак.

Изследователите констатират, че има пряка връзка между честата консумацията на преработено месо и някои видове рак, като рак на панкреаса и дебелото черво.

Те анализират данните на 11 различни проучвания, включващи повече от 6643 случая на рак на панкреаса.

Данните показват, че голям процент от страдащите от онкологичното заболяване са консумирали редовно и в големи количества преработено месо.

Резултатите са публикувани в British Journal of Cancer.

Според друго проучване, поместено в American Journal of Clinical Nutrition, консумацията на 100 г преработено месо повишава и риска от диабет тип 2 с 19%.

3800 случаи на рак на дебелото черво годишно могат да бъдат предотвратени, ако се консумира по-малко от 70 г преработено месо на ден, смятат експерти.

Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase