Снимка: Reuters

Популярното твърдение, че сексът е напълно достатъчен да ни държи във форма не трябва да се приема за чиста истина.

Според специалисти средностатистическият човек може да изгори само до 21 калории по време на полов акт. Това е напълно недостатъчно за поддържането на добро телосложение и форма.

Според проучване на биостатистика Дейвид Алисън, нормалната продължителност на един полов акт е в порядъка на 6-10 минути, което води до изгарянето на нищожно малко количество калории.

Най-ефективно изгарянето на калории става чрез ходене с бързо темпо, танцуване, изкачване на стълби, игра на баскетбол, плуване, скачане на въже, обясняват експерти.

Докладът на д-р Алисън е публикуван в New England Journal of Medicine.

Здравословният хранителен режим и физическите активности не могат да се заменят от редовния полов живот, обясняват специалисти, но това не означава, че сексът не крие своите здравни ползи.

Друго проучване показва, че жените, които получават два оргазма седмично, са с 30% по-нисък риск от сърдечни заболявания, в сравнение с дамите, които не се наслаждават често на секса. 

Ендорфините, освобождавани по време на полов акт, също неутрализират стрес хормони в организма, които са свързани с болест на сърцето. Също така помагат и за успокоението и намаляването на болката. Според специалисти сексът допринася за редуциране на болката в ставите, главоболието или предменструалните симптоми.

При мъжете сексът може да помогне за намаляване на риска от рак на простатата. Австрийски учени са на мнение, че честата еякулация при мъжете, особено на около 20-годишна възраст, помага за намаляване на риска от рак на простатата в по-късна възраст.

Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase