Снимка: Reuters

Слънчевите бани понижават риска от развиване на ревматоиден артрит при жени, показва ново проучване. Редовното излагане на слънчевите лъчи понижава риска с 20%, докато използването на слънцезащитни кремове и млека отслабва протективния (срещу ревматоиден артрит) ефект на слънчевата светлина.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което предизвиква възпаляване на ставите, проявяващо се с оток и болезненост.

Проучването впечатлява по своя мащаб – анализирани са данните на над 235 000 жени. Събирането на документацията започва през 1976 г. и продължава до 2009 г.

Общо 1314 от наблюдаваните жени развиват ревматоиден артрит. Анализи показват, че жените с най-високо излагане на ултравиолетови лъчи развиват ревматоиден артрит средно с 20% по-ниска честота, в сравнение с частта от участничките, които имат най-ниско изложение.

Това е в унисон с предишни, по-малки проучвания, достигнали до аналогични изводи. Установена е подобна зависимост и за други автоимунни заболявания като диабет тип I, множествена склероза и група възпалителни заболявания на червата.

Учените все още не знаят със сигурност как UV B лъчите повлияват риска от поява на автоимунни състояния, но допускат, че това се медиира от витамин D, който се синтезира в кожата под тяхно влияние. Това обяснява защо по-високото излагане на тези лъчи е свързано с по-нисък риск, както и отслабването на риск-понижаващия им ефект при прилагане на слънцезащитни продукти.

Проучването е публикувано в Annals of the Rheumatic Diseases.

Още интересни здравни новини може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase