Снимка: Reuters

Хемороидите са тъканни образувания в аналния канал, които участват в регулацията на изхождането. Състоят се от кръвоносни съдове и съединителна тъкан. Това са анатомични образувания, които са налични при отсъствието на какъвто и да било патологичен процес, т.е. това са нормални структури на аналния канал. За хемороиди, обаче, най-често се говори, когато тези структури се възпалят и е налице дискомфорт, в една или друга степен.

 
Хемороидите биват външни и вътрешни. Между тях има съществени различния. Не е изключено двете форми да бъдат налични едновременно.
 
Преминаването от нормалното физиологично състояние в патологично е многофакторен и ненапълно изяснен процес. Това, което се знае със сигурност е следното. Хемороидите са тъканни образувания, които се подават частично в лумена на правото черво. Състоят се от три компонента: обвивка; сърцевина, съдържаща в себе си кръвоносни съдове, гладки мускули и поддържаща съединителна тъкан; и съединителна тъкан, която задържа цялата структура на място. Кръвоносните съдове имат много характерно устройство – те не са нито артерии, нито вени, а отделен тип съдове, наречени синусоиди. Синусоидите, за разлика от вените и артериите, нямат мускулни клетки в стените си. С напредване на възрастта те постепенно се раздуват и се спускат все повече в аналния канал, което започва да се проявява и симптоматично. Отслабването на опората на хемороида го прави и по-чувствителен на натиск и травмиране.
 
Продължението на материала може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase