Снимка: Reuters

Съединение, открито в червеното вино, може да повиши нивата на тестостерон в организма.

Един от начините тялото да изхвърли тестостерон е чрез урината, но съединението кверцетин увеличава нивата на тестостерона в кръвта, като намалява тези в урината. По този начин хормонът се натрупва и остава по-дълго в организма.
 
Все още не е ясно какви могат да са последствията или ползите от това свойство на кверцитина, обяснява д-р Майкъл Джойнър, ръководител на изследване проведено в Mayo Clinic.
 
Той препоръчва мъжете да не прекаляват с консумацията на вино. Една-две чаши е максимумът за силния пол.
 
Кверцетинът е флавоноид, с висока концентрация в гроздето и други плодове и зеленчуци. Научни изследвания показват, че съединението има силно противоракови свойства, потискайки ензимите, стимулиращи растежа на туморните клетки. Защитава ДНК структурите и засилва функцията на имунната система.
 
По своята същност кверцетинът е антиоксидант, тоест намалява вредното действие на свободните радикали в организма.
 
Освен червеното грозде и респективно виното, източници на кверцетин са и броколите, червеният и жълтият лук, тиквата, арпаджикът и др.
 
Заради ползите му за здравето, изследователите се надяват действието му спрямо нивата на тестостерона да е положително, а не отрицателно.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase