Идва краят на антибиотиците. Снимка: архив, Reuters
fallback

Разпространението на бактерии, устойчиви към повечето известни антибиотици, представлява не по-малка заплаха за човечеството от глобалното затопляне и други възможни катастрофи, се опасяват експерти.

Главният здравен експерт на Англия Сали Дейвис посочва, че бактериите стават имунни към повечето от съвременните медицински препарати, а нови антибиотици просто няма, пише Би Би Си.

Пред парламентарната здравна комисия Дейвис изрази опасения по повод мащабите на проблема. По думите й в близко бъдеще дори рутинни хирургически операции могат да представляват заплаха за пациента.

„Очевидно глобалното затопляне не е главната заплаха за човечеството. Апокалипсисът може да настъпи след 20 години, когато да кажем операция за смяна на тазобедрена става може да доведе до летален изход, тъй като просто нямаме антибиотици“,  каза Дейвис.

Появата на антибиотиците се смята за едно от главните постижения на съвременната медицина. Бактериите обаче се развиват бързо и се приспособяват към тях.

Вече са известни случаи на резистентни щамове на  E.coli и на туберкулозния бацил. Дори само словосъчетанието „метицилин резистентен златист стафилокок“ предизвиква ужас у мнозина лекари.

Сали Дейвис отбеляза също така, че е останал само един антибиотик, който може да се справи с гонореята.

„Това е много сериозен проблем, предизвикан от неефикасното използване на антибиотичните препарати в цял свят. Ние самите „отглеждаме“ резистентни инфекции, прибягвайки прекалено често към използването на стандартните видове антибиотици“, каза здравният експерт.

Възможните методи за разрешаване на проблема Дейвис ще изложи в свой официален доклад, който ще бъде публикуван през март.

Световната здравна организация твърди, че ако не бъдат предприети сериозни мерки, е възможно да настъпи краят на ерата на антибиотиците.

Професор Хю Пенингтън от университета в Абърдийн подчертава, че резистентността на лекарствата се е превърнала в много сериозен проблем.

„Някои заминават за лечение в чужбина, други пътуват като секс туристи и се връщат у дома с гонорея, която представлява голям проблем от гледна точка на резистентните щамове. И освен това в много страни има туберкулоза“ предупреждава специалистът.

„Не бива да се разчита на появата на някаква панацея, нови антибиотици просто не останаха“, казва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

London

преди 7 години

Umichleno se sazdavat takiva bakterii Za da se unichtoji golqm procent ot naselenieto na zemqta.

44

Dr.Buhlarski

преди 11 години

Govorete mi da tradicionna medicina i chesan i luk i kopyr i t.n,ako s tqh mojete da izlekuvate miningikopsus acuta az shte si skysam diplomata i shte q hvyrlq!!!!!

43

до 43

преди 11 години

грипът не се лекува с антибиотик, но последиците му, бронхити, пневмонии и други подобни, се лекуват.А ти ходи да плащаш потребителска такса, па хвърляй рецептите ... Основната заплаха за човечеството не е глобално затопляне, а глобално проглеждане на слепите

fallback