Източник: Reuters

Европейската комисия одобри първата ваксина против менингит В. Продуктът е на швейцарския фармацевтичен гигант Novartis.

Ваксината носи търговското наименование Beхsero и е предназначена за деца над 2-месечна възраст. От производителя съобщават, че имат намерението да направят ваксината комерсиално достъпна в най-кратки срокове.
 
Менингитът може да остави трайни увреждания като загуба на слух или мозъчно увреждане. Съществуват пет основни вида бактериален менингит, за четири от които са налични ваксини. Досега обаче не съществуваше ефикасна ваксина против менингит В. Това е най-честият менингит в Европа, отговорен за 3 – 5 000 случая всяка година.
 
Ваксината осигурява най-надеждната защита срещу заболяването, което може да наподобява грип в ранните си стадии и често бива диагностицирано твърде късно.
 
През миналия ноември Европейската лекарствена агенция препоръча на Комисията да издаде разрешение за употреба на продукта. От Novartis сега ще започнат клинични проучвания и в САЩ за получаване на разрешение за употреба на американския пазар. 
 
Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase