Снимка: Reuters

Честата и редовна консумация на зеленчуци води до натрупването в организма на здравословни растителни съединения, каротеноиди, които увеличават оптимизма.

 Връзката между психичното и физическото здраве е отдавна потвърдена от редица изследвания и проучвания, но те са съсредоточени главно върху намаляването на стреса и тревожността.
 
В новото проучване изследователите се опитват да покажат, че консумацията на зеленчуци не само подобрява здравословното и психично състояние, но и позитивното мислене.
 
Каротеноидите, в частност бета-каротинът, които се срещат в оранжевите плодове и зеленчуци и в някои зелени зеленчуци като спанак и зеле, са антиоксиданти. Те намаляват вредното действие на свободните радикали в организма, които увреждат клетките и увеличават риска от здравословни проблеми.
 
Изследователите правят научна оценка на концентрацията в кръвта на девет различни антиоксиданти, включително бета-каротин и витамин Е. В проучването участие взимат около 1000 души на възраст от 25-74 години.
 
Участниците попълват въпросник за начина им на живот и нагласата им към него. Също така изследователите взимат кръвни проби от доброволците, за да изследват нивата на антиоксидантите.
 
След обработването на резултатите от въпросника и кръвните проби става ясно, че по-оптимистично настроените участници са с 13% по-високи нива на каротеноиди в кръвта в сравнение неоптимистистите-участници.
 
Изследователите констатират, че консумиращите редовно плодове и зеленчуци са с много по-позитивно мислене.
 
Необходими са допълнителни изследвания за по-продължителен период от време, за да се установи дали високите нива на каротеноиди водят до повишаването на оптимизма или обратното.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Psychosomatic Medicinе.
 
Още интересни новини може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase