Снимка: Reuters
fallback

През 2013 г. се навършва 91-та годишнина от едно от най-важните постижения на науката - създаването на инсулиновото лечение. Това е едно забележително откритие, достигнало стотици милиони човешки съдби и променило хода на човешката история. Преди него лекарите били напълно безсилни пред диабета, който обричал болните на страдания и смърт.

Откъде идва той?
 
В началото на миналия век учените откриват значението на хормона инсулин в регулацията на човешкия метаболизъм. Изяснява се и патофизиологията на болестта и ключовата му роля в нейното развитие и лечение. От този момент насетне учените и лекарите започват трескаво да търсят начин да възобновят секрецията на инсулин при пациенти с диабет тип I. Ограничените технически възможности по онова време предлагат малко и практически неосъществими решения, което тласка някои лекари към отчаяни ходове – правени са опити за лечение на диабет чрез хранене на пациентите с животински панкреаси. 
Белтъчната природа на хормона и физиологията на човешката храносмилателна система обричат този подход на сигурен провал, но технологиите от онова време нямат с какво да помогнат на отчаяните лекари. Единственото, което те знаят със сигурност, е, че в организма на пациентите с диабет трябва да бъде въведен инсулин отнякъде.
 
Продължението на материала може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback