Снимка: Reuters

Изследване, проведено в Университета в Айова, САЩ, показва, че носенето на високи токчета наистина може да увреди ставите на стъпалата и коленете.

Изследователите разделят участничките на три групи от по 15 – първата група носи обувки с плоски подметки, втората - с 5-сантиметров ток, а третата – с 9-сантиметров. Учените измерват натоварването върху стъпалата и коленните стави в краката на жените от трите групи.

С помощта на чувствителни сензори, скоростомери и лабораторно оборудване, те достигат до резултати, които могат да променят модните предпочитания на милиони жени по света. Оказва се, че при стъпване върху тока на стъпалото се предава сътресение, което се разпространява към коленете, където затихва.

Потвърждава се емпиричният опит, сочещ, че увеличаването на височината на токчетата забавя и затруднява ходенето. Учените, обаче, откриват и още нещо - по-високите токчета увеличават натиска върху средната и вътрешната страна на колянната става.
 
Според изследователите това означава, че продължителното носене на високи токчета може да доведе до ставна дегенерация и артроза в коленете.
 
Резултатите ще бъдат представени на годишната среща на Американското биомеханично общество.
 
Още интересни здравни новини може да научите от Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase