Снимка: Reuters

Един от най-ужасяващите моменти за всяка жена с напредването на възрастта е наддаването на тегло, особено след менопаузата.

 
Според специалисти напълняването се дължи на увеличената дейност на ензима Aldh1a1, който стимулира натрупването на мазнини около вътрешните органи, т.нар. висцерална мастна тъкан.
 
Това е тясно свързано с риска от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и рак.
 
Освен след менопаузата, ензимът увеличава своята активност и при консумацията на мазни и висококалорични храни, обясняват изследователи от университета в Охайо.
 
Те установяват, че естрогенът, женски полов хормон, потиска действието на ензима Aldh1a1 и регулира натрупването на висцерална мастна тъкан.
 
След менопауза обаче, нивата на естроген рязко спадат, което затруднява и регулирането на Aldh1a1. Започва да се произвежда ретинолова киселина, която води до образуването на висцералната мастна тъкан.
 
Естрогенът е женски полов хормон, продуциран от яйчниците. Свързва се с овулацията и сексуалното поведение на жените. Естрогенните хормони са естрон, естриол, естрадиол.
 
Според д-р Олиана Зиозенкова, асистент професор по човешкото хранене от Университета в Охайо, този генетичен фактор не може да се контролира само с увеличаване на физическата активност и промяна в начина на хранене. Това може да помогне, но не и да реши проблема.
 
Откривайки тази взаимовръзка, изследователският екип се надява да разработи метод, насочен към потискането на ензима и респективно намаляване на затлъстяването при жени след менопауза и не само.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Diabetes.
 
Още интересни и любопитни факти може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase