източник: Reuters

Мит 1: пукането на пръстите предизвиква артроза

 
Това е един от малкото митове, които, макар и неверени, са донякъде близо до истината. В действителност, пукането на пръстите не води до артроза, но може да увреди сухожилията и да понижи хватателната способност на ръцете.
 
Мит 2: не е възможно развиването на артроза в ранна възраст
 
Получаването на контузия може да доведе до артроза във всяка възраст. Статистиката сочи, че претърпяването на контузия в коляното още в юношеството има за резултат увеличаване на риска от артроза до 57%. Т.е., 57 на всеки 100 души, получили ранна контузия в коляното, развиват артроза в колянната става на една или друга възраст. Наличните данни, също така, сочат, че при жените, скъсали колянна връзка, този риск е 40%.
 
Мит 3: статичната работа изключва риска от артроза
 
Вярно е, че тежката физическа работа увеличава риска от артроза, но седенето на бюро по цял ден също го увеличава. Отслабването на мускулатурата, която поддържа ставите, е рисков фактор за увреждането им, най-вече поради намалената устойчивост на травми. Също така, свръхкомпенсирането през уикенда с много тенис или друго интензивно натоварване, повече вреди, отколкото помага.
 
Полезно е равномерното, а не експлозивното натоварване на ставите.
 
За другите два мита можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase