източник: Reuters

Разумът се е появил при гръбначните преди около 500 милиона година вследствие на мутация, откриха учени от Единбургския университет в Обединеното кралство.

 Според ръководителя на изследването проф. Сет Грант при неизяснено бедствие преди 550 млн. години са се удвоили участъците на постсинаптичните гени при гръбначните. Тази мутация дава началото на поредица изменения в гените и възникване на сложната функция на мозъка.
 
При изследователската си работа екипът изучава редица биохимични процеси и физиологията на синапсите, способността за обучение и вродения характер при липса на участъци на гени, отговорни за когнитивната функция.
 
Особеностите на поведението и мисленето са оценявани с помощта на специален програмен модел.
 
Освен това учените установяват, че една и съща група гени е свързана с еволюцията на умствените способности и с развитието на психичните заболявания. Различната последователност в реда на мутациите обуславя заболяванията на ума.
 
Според Джан Уилюм, ръководител на отдела по неврология и психично здраве към фонда Wellcome Trust, откритието е пробив в разбирането за възникването на психичните заболявания, което дава нови подходи за лечението им, се пише в сп. Nature Neuroscience.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase