източник: Reuters

Доц. д-р Маргарита Бакрачева е психолог и работи в Департамента по психолохия към Институт за изследване на населението и човека при Българска академия на науките (БАН). 

През 1999 г. завършва магистратура по социална педагогика, през 2003 г. защитава дисертация за докторска степен на тема „Психосоциална идентичност и субективно психично благополучие в юношеска възраст“. През 2005 г. става научен сътрудник I степен в Института по психология при БАН. През 2006 г. получава награда на БАН за млад учен „Марин Дринов“ и на Съюза на учените в България.
Член e на Международната асоциация за психоаналитична аз-психология, на Съюза на учените, Асоциация за психично здраве, Дружество на психолозите в България.
 
 
Как се отразява на тонуса и настроението ни периодът след Коледните и Новогодишни празници? 
 
Има два етапа – настроението ни преди и след празниците. От една страна, те могат да бъдат много зареждащи и емоционално вдъхновяващи, ако имаме с кого да ги споделим и сме заобиколени от близки хора, което е от значение, особено за Коледа, тъй като е семеен празник. 
 
Що се отнася до негативния момент - ако не се чувстваме удовлетворени, имаме проблеми вкъщи или близките ни са далеч и няма възможност физически да споделим мига с тях, може да се чувстваме потиснати, да се депресираме и да изпаднем в по-минорно настроение. 
 
Нова година е празник, свързан повече с купонджийско настроение. В тези моменти сме с нагласата да оставим всички проблеми в предишната година и да ги „изметем“ през вратата, така че да отворим и пуснем новата година с цялата красота, очаквания и планове, които пренасяме в нея.
 
Обикновено хората са склонни подсъзнателно или съзнателно да очакват новата година да им донесе много по-приятни емоции от миналата. 
 
От друга страна, специално около Нова година, минорното настроение може да е свързано и с елемента „трябва“. Тъй като в новогодишната вечер, трябва да сме организирали нещо, трябва да се забавляваме, което може да наруши спонтанността и да го приемаме в известна степен като ангажимент. 
 
Празничните дни са свързани с много положителни емоции, радост, добро настроение, посрещаме ги с ентусиазъм. Защо след приключването им сме склонни към депресия? На какво се дължи нежеланието за връщане към ежедневните задължения?
 
След празничното настроение и приятните емоции, които са ни владели, в първия работен ден обикновено подхождаме с лека умора. Тогава желаем да споделим с колегите си как сме изкарали празниците, къде сме празнували, да изпитаме удовлетворение от това, че самите ние споделяме какво сме правили.
 
Как можем да преодолеем лошото настроение, можете да прочетете в продължението на интервюто в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase