Снимка: Reuters

Като хронична болка се класифицира тази болка, която продължава или се развива в рамките на продължителен период от време, повече от три месеца. От такъв характер са болките в гърба, при артрити, остеоартрити и др.

Според специалисти консумацията на определени храни може да помогне не само за намаляване на излишните килограми и доброто здравословно състояние, но и за облекчаване на хроничната болка.

Пълнозърнести храни

Без значение под каква форма се консумират, дали като хляб, мюсли и други, пълнозърнестите храни имат благоприятен ефект върху жизненоважни функции и системи в организма.

Освен на фибри, пълнозърнестите храни са богати и на магнезий. Доказано е, че минералът помага за облекчаването и намаляването на скелетно-мускулни болки.

Зехтин

Заради богатото си съдържание на полифеноли, зехтинът помага за намаляването на общата болка, породена от различни механични действия.

Зехтинът намалява чупливостта на костите, което редуцира риска от травми и счупвания.

Джинджифил

Освен като подправка, джиндифилът  има благотворно действие върху организма. В лечебната практика се използват предимно корените на растението, които съдържат различни етерични масла, протеини, липиди, лецитин, бета-каротин, мастни киселини, протеази (протеинсмилащи ензими) и др.

Според специалисти екстракт от корена на джинджифил намалява болките и напрежението в мускулите след физическо натоварване. В някои случай действието му е подобно на ибупрофена.

Кои храни още могат да намалят болката може да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase