източник: Reuters

Енергийните напитки се представят като средство за тонизиране и подобряване на умствената дейност. Но, според ново проучване, единствената полезна съставка в тях вероятно е кофеинът.

Учени констатират липсата на силни доказателства в подкрепа на твърденията, че съставки като таурин, гуарана, жен-шен, стимулират производителността. За целта изследователският екип разглежда резултатите от десетки статии, които проучват ефектите на компонентите, самостоятелно или в комбинация с кофеин.
 
С изключение на някои слаби доказателства за действието на глюкозата и екстракта от гуарана, малко са фактите в подкрепа на твърденията, че компонентите на енергийните напитки, различни от кофеин, допринасят за повишаване на физическите или когнитивните функции, показват резултатите.
 
От друга страна, проучване, проведено през тази година, установява, че енергийните напитки съдържат до 14 пъти повече кофеин, отколкото други безалкохолни. Подобни нива експертите определят като токсични. Стимулантът е свързван с поява на гърчове, развитие на диабет, сърдечни проблеми и поведенчески разстройства.
 
Редица изследвания свързват консумацията на енергийни напитки с увеличаване на сърдечната честота и повишаване на артериалното налягане, както и с нарушения на съня и тревожност. Затова продуктите не се препоръчват при наличие на сърдечносъдови и бъбречни проблеми, заболявания на черния дроб, както и при разтройство в поведението в детска възраст.
 
Лекари предупреждават и че децата, консумиращи енергийни напитки, са изложени на риск от повишаване на теглото, тъй като не са достатъчно активни, за да изгарят допълнителни калории. Един кен може да съдържа до 270 калории. 
 
Поради вредното въздействие на напитките върху децата и тийнейджърите, у нас се предприеха законодателни мерки, ограничаващи продажбата им на лица до 18 години на територията на детски градини, училища, общежития и лечебни заведения, както и по време на спортни прояви и обществени мероприятия за ученици.
 
Децата трябва да приемат повече вода, за да утоляват жаждата си, както и да консумират препоръчителното дневно количество от плодови сокове и мляко с ниско съдържание на мазнини, уточняват специалистите.
 
Проучването е публикувано в сп. Nutrition Reviews journal.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase