източник: Reuters

Отказването на цигарите помага за намаляване на хроничната болка. Проучване асоциира тютюнопушенето с повишен риск от болки в гърба. Учени откриват, че хората, които пушат и страдат от гръбначни нарушения, са засегнати от по-висок интензитет на болката.

Хората, които спират цигарите, съобщават за намаляване на болките. Проучването включва 5333 души. 
 
Известно е, че никотинът усилва болката, уточнява авторът му д-р Глен Речтин от Катедрата по ортопедия към Университета на Рочестър в САЩ. 
 
Според констатациите на експертите отказването на цигарите по време на лечение допринася за подобряване на състоянието. Тютюнопушенето обаче има негативен ефект и забавя възстановяването. 
 
Резултатите са публикувани в сп. Journal of Bone and Joint Surgery. Пушачите, особено по-младите, са по-склонни да страдат от болки в кръста, отколкото тези, които никога не са пушили, показва анализ на Финландския институт за професионално здраве. 
 
Учените все още не са открили конкретните причини защо тютюнопушенето може да бъде свързано с болките в гърба. Според тях има няколко възможни обяснения, включително поради намален приток на кръв към гръбнака и повишен риск от остеопороза.
 
Друго проучване установява, че рискът от болки в кръста при пушачите е три пъти по-висок.
 
Експерти от Института “Робърт Кох” също откриват връзка между тютюнопушенето и наличието на хронична болка в кръста. Според резултатите при пушещите над 16 години, честотата на хронични оплаквания е 2 пъти по-висока от тази сред тези под 10 години. 
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase