Цветан Райчинов. Снимка: архив Булфото

Българският лекарски съюз гласува против предложения Национален рамков договор за следващата година и излязоха на символичен протест в Пловдив.

От 224-ма делегати, едва 27 са подкрепили рамковия договор, а 15 са се въздържали. От съсловната организация не са съгласни парите за здравни вноски, да се пренасочват в други сектори. Според тях от здравеопазването за последните три години са отклонени 2 милиарда лева.

"Не може финансовият министър да прехвърля здравни вноски за сектори, за които сметне за добре, предложението е да бъде освободен финансовият министър Дянков, за да има ред в системата”, заяви пред журналисти шефът на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.

Лекарите гласуваха две декларации. В едната настояват за оставката на Дянков, а в другата се обявиха срещу "одържавяването и политизирането на Здравната каса".

"Управляващите да приемат този акт на неподписване като жълт картон за това, че се явява като един провал на политиката на управляващите в системата на здравеопазването”, каза пред Dnes.bg д-р Димитър Ленков, член на БЛС.

Според лекарите, няма вариант рамковият договор да бъде подписан.

"Няма как да се подпише и няма как да се свика нов национален събор, а и Нова година нямаме намерение да я караме на събор”, заяви още д-р Райчинов.

Лекарите са категорични, че финансирането във всички сектори на здравеопазването е недостатъчно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase