източник: Reuters

Ставите представляват съчленявания на две или повече кости, които изпълняват специфични функции. Грешно е да се смята, че стави са само подвижните съчленявания между костите и че те осигуряват единствено движението на тялото в пространството.

 

Стави са и съчленяванията между костите на черепа, които защитават мозъка, съчленяванията между ребрата и гръдната кост, между ребрата и гръбначните прешлени, както и между самите прешлени, които предпазват гръдните органи и др.

 
Ставите могат да бъдат разделени според различни критерии – свобода на движение на участващите кости, техния брой и др. От гледна точка на подвижност, ставите се разделят на неподвижни, полуподвижни и подвижни.
 
При неподвижните, между костите има много малко пространство, запълнено с фиброзна тъкан.
 
Полуподвижните стави в тялото са изградени основно от хрущял. Такива са, например, връзките между ключиците и гръдната кост и между прешлените на гръбначния стълб. Този тип стави участват и във формирането на зоните на костен растеж в дългите кости и междушрешленните дискове.
 
Тъй като профилактиката на ставните увреждания се отнася най-вече към подвижните костни съчленявания, ще съсредоточим вниманието си именно върху тях.
 
Още любопитни факти за ставите можете да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase