източник: Reuters

Остеоартритът или артрозата е дегенеративно заболяване, което засяга ставния хрущял и подвижността на тялото. Засяга почти всеки след 60-годишна възраст в една или друга степен.

През последните десетилетия възрастовата граница на заболяването пада драстично – от болки в ставите и скованост вече се оплакват и 20-годишни.

 
По какво да познаем остеоартрита / артрозата?
 
Ориентир за артроза е намалената способност на тялото, на отделни негови части да се движат свободно както преди. Има оплакване от скованост, особено след ставане от продължително легнало положение. Необходим е около половин час, за да не се изпитва дискомфорт сутрин. Симптом е болката в ставите, една или повече, при движение. Типично е изкривяването на пръстите, крайниците. То може да е придружено или не от болкови усещания.
 
Кои стави най-често засяга?
 
Артрозата засяга най-често ставите, върху които пада голяма тежест на тялото – колената, тазо-бедрените стави, гръбнака, но може да порази и пръстите като цяло, само показалеца на ръката, палеца на крака, врата. Други стави обикновено не са засегнати. Затова те най-вероятно са били травмирани по-рано.
 
Още за артрозата можете да научите от галерията на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase