източник: Reuters

Консумацията на сирене може да увеличи значително натрупването на сол в организма. Това от своя страна може да допринесе за повишаване на кръвно налягане, риска от инфаркт и инсулт.

 Проучване установява, че една бучка сирене чедър съдържа много по-големи количества сол в сравнение със сирената фета, халуми и други продукти с високо съдържание на морска сол.
 
Специалисти обръщат внимание на потребителите и апелират към ограничаване консумацията на много солени сирена. Те са един от най-големите доставчици на сол в организма.
 
В Австралия се използва кредитна програма, чрез която производителите на храни поставят лого, гарантиращо, че храната е здравословна и съдържа малки количества сол. Изчислено е, че тази кредитна програма може да намали процента на сърдечносъдовите заболявания почти с 1%
 
В скорошно проучване се посочва, че солта предизвика зависимост, подобна на пристрастяването към цигарите и наркотиците, тъй като влияе на същите връзки и клетки в мозъка.
 
При изследване на мозъка, изследователският екип открива, че когато „изпита“ нужда от сол, мозъкът произвежда белтъци, които обичайно се свързват с вещества като хероин, кокаин и никотин.
 
Според тях ограничаването на консумираната сол ни кара частично да загубим апетит към храната. Британците, например, консумират средно по 8,6 грама сол дневно, при препоръчителна дневна доза 5 - 6 грама.
 
Проблемът с консумацията на сол е световен и е важно да се предприемат генерални мерки за ограничаването й, смята специалисти.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase