източник: Reuters
fallback

Съществува погрешното схващане, че оралният секс е напълно безопасен и не крие рискове за здравето. Истината е, че рискът варира от заболяване до заболяване и зависи и от обстоятелства като дентално здраве на партньора и др.

 
Какви са рисковете за отделните заболявания?
 
1.  ХИВ
 
Оралният секс е по-малко рисков от вагиналния и особено аналния, но въпреки това се разглежда като възможен начин за заразяване, особено при някои по-специални обстоятелства. Препоръчително е използването на презервативи дори и при орален секс.
 
Рискът от предаване на ХИВ силно се повишава от наличието на афти в устата или кървящи венци, които осигуряват достъп на вируса до кръвообращението или гениталиите на партньора. Рискът е особено голям, ако еякулацията бъде интраорална. По правило рискът от заразяване е значителен само за партньора, извършващ оралния секс. Ако наскоро са извършвани стоматологични манипулации или в устата има кървящи рани или венци обаче, приемащият партньор също е изложен на риск от заразяване.
 
2.  Херпес
 
Оралният и гениталният херпес се причиняват от два различни щама, съответно Херпес симплекс вирус тип I и II, като и двата могат да бъдат предадени на партньора при орален секс. Рискът от предаване на вируса се понижава от използването на презерватив, но не се елиминира напълно, тъй като е възможно проникването му и през кожата.
 
До какви други заболявания може да доведе оралният секс можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

1

преди 11 години

Тия правят всичко възможно да ни откажат от минета!Не завинаги!

11

Анонимен

преди 11 години

Има риск от спин,но е минимален...не мисля че си струва да се лишиш от хубава *** и да я прави с презерватив заради някакъв минимален риск...при това тестовете за хив са безплатни...

10

ясен

преди 11 години

Готино маце на снимката

fallback