Снимка: Reuters
fallback

Много хора не се имунизират и рискуват сериозно боледуване и дори усложнения, заради многото митове, които битуват около противогрипните ваксини и ваксините изобщо.

Кои са те и каква всъщност и е истината?
 
1. Мит: сезонният грип е неприятен, но безвреден
 
Факт: освен сериозен дискомфорт и загуба на трудоспособност, грипът може да предизвика и сериозни усложнения – тежки вторични пневмонии, налагащи болнично лечение; усложняване на астма, което е особено тежко и високорисково и др.
 
2. Мит: само хората в напреднала възраст и рисковите групи трябва да бъдат ваксинирани
 
Факт: грипът може да разболее всекиго, дори и хората с крепко здраве. Нещо повече, дори и да не се разболеем, ние пак можем да спомогнем на инфекцията да се разпространи, служейки като здрави заразоносители. Ваксинирането прекъсва разпространението на вируса, като така допълнително понижава заболеваемостта в популацията.
 
3. Мит: ваксината може да предизвика разболяване от грип
 
Факт: вирусът се култивира в кокоши яйца и бива умъртвен много преди прилагането му под формата на инжекция. Във ваксината няма нищо, което може да предизвика разболяване.
 
За останалите митове и факти може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 11 години

До азА аз познавам толкова много народ БОЛЕН точно след ваксиниране!!Фармацията не е БОГ със сигурност, но е сигурно че прави страхотен бизнес със здравето на хората!!!!

27

Анонимен

преди 11 години

До РазбирачевТочно така и всеки, който знае английски, има толкова протести на американски майки и бащи, които твърдят, че децата им са се разболяли от аутизъм точно след ваксиниране.Гледайте на сайта dokumentalni/?page_id=5Филмите "ваксинации на сляпо" и "Ваксинирана нация".Който иска да се ваксинира, аз давам на децата си ежедневно ананас с лимон или чай с лимон.И те са ми сърдити, че само те не отсъстват от училище.Искат да ни убедят, че фармацията е БОГ????

26

имигрант

преди 11 години

До: РеалистЗначи, има доста различни ваксини и ваксини.Навремето, когато са използвали жива полио ваксина на капки, която се е приемала перорално е съществувал наистина макар и минимален риск от разболяване в резултат от ваксинацията.Как са го ваксинирали твоя съсед? Сигурно е била от старите ваксини.При съвременните ваксини няма такъв риск, а освен това тази ваксина е и задължителна!Рискът да се разболееш ако не се ваксинираш е много по-голям!!!

fallback