източник: Reuters

Канцерогенни съставки и пестициди в редица маркови дрехи, откриха учени. 

 
Проучване на природозащитната организация „Грийнпийс“ установява високи нива на опасни химикали в дрехи, произвеждани от 20 световни модни марки.
 
Резултатите показват наличието на високи нива на токсични фталати, които нарушават хормоналната система и амини, които могат да причинят ракови заболявания, поради употребата на азобагрила. 
 
В 89 от общо тествани 141 маркови облекла е открито съдържание на нонилфенол етоксилати. Според проучвания излагането на високи нива на съставките може да доведе до възпаление на белите дробове, храносмилателната система, кожата и очите. Смята се и че могат да повлияят негативно на репродуктивните функции. 
 
Те могат да влязат в организма при вдишване на въздух, съдържащ нонилфенол етоксилати, консумация на заразена храна или вода, или чрез контакт с кожата с нонилфенол етоксилати или продукти, съдържащи вредните химикали. 
 
Международната агенция за изследване на рака не е определила нонилфенол етоксилати по отношение на тяхната канцерогенност. 
 
Поради съмнения за опасните им свойства обаче, има ограничения за използването им в някои региони и страни в света в продължение на почти 20 години. 
 
Сред марките на дрехите с най-високо съдържание на нонилфенол етоксилати са Mango, Calvin Klein, Zara, Levi's и др.
 
Екоорганизацията „Грийнпийс“ настоява световните марки за дрехи да поемат ангажимент за спиране на използването на опасните химикали в текстилното производство. Съставките, открити в марковите дрехи, не само са вредни за здравето ни, но и за околната среда, отбелязва организацията.
 
Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase