източник: Reuters

Кухненските гъби за почистване на съдовете са 200 000 пъти по-мръсни от тоалетната чиния, изчисляват експерти. 

Проучване, водено от микробиолога д-р Чарлз Герба от Университета на Аризона, проследява начина, по който се пренасят заболяванията в околната среда. Учени измерват вида и развитието на бактерии в битови предмети в домакинства в девет различни страни. 
 
Те установяват, че най-мръсните вещи в дома се намират в кухнята. Често използвани домакински предмети - гъби и кърпи за почистване, дъски за рязане, са носители на редица вредни и опасни бактерии, като стафилококи, стрептококи, Ешерихия коли и др. 
 
В кухненската гъба се откриват около 10 милиона бактерии на 6,45 кв см, а в кърпите - един милион.
 
Според резултатите 21% от „чистите“ кухненски кърпи всъщност са с високи нива на замърсяване. 
 
Вниманието на експертите се съсредоточава върху бактерията кампилобактер, която се намира и върху кухненската гъба. Инфекциите, причинени от бактерията, се свързват с развитие на синдром на Гилен-Баре, протичащ с парализа. Той представлява автоимунно възпалително заболяване на периферната нервна система.  
 
Как да спрем разпространението на бактериите?
 
За да „убием“ микробите, експертите съветват всички кухненски гъби, кърпи и парцали да се измиват при температура на водата над 60°С, или да се дезинфекцират редовно.
 
Алтернативен вариант е да се използват антибактериални кърпички за еднократна употреба, за да се ограничи разпространението на бактерии. 
 
Препоръчително е почистване и дезинфекция на кухненските работни повърхности и дъските за рязане с антибактериални спрейове.
 
Тъй като чрез ръцете се предават основно микроби по време на приготвянето на храната, трябва да се стараем да не докосваме продукти в кухнята преди измиването им.
 
За целта то следва да е старателно, със сапун и вода, при всеки ключов момент по време на приготвянето на храната.
 
За намаляване разпространението на микроби в дома, от съществено значение са добрите хигиенни навици за редовно почистване и дезинфекция на всички повърхности в кухнята, които са редовно докосвани, като дръжки на врати, кранове, ключове, капаци на съдове и др. 
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase