източник: Reuters
fallback
Антибиотиците са антибактериални химиотерапевтици.Самоназначаването им по каквито и да било причини, е колкото неефективно, толкова и опасно. Например грипът и огромното мнозинство от настинките са вирусни заболявания, срещу които антибиотиците нямат абсолютно никакъв ефект, но е факт, че масово се прибягва до употребата им и в тези случаи. Приемането им за такива „показания“ не само, че не носи никакви терапевтични ползи, но обременява с всички рискове на антибиотичния прием.
 
Различните групи антибиотици имат специфични нежелани ефекти, но сред общите им най-честа е дисбактериозата с диария, както и най-страшното последствие от неправилния антибиотичен прием – антибиотичната резистентност. 
 
Антибиотината резистентност е най-големият кошмар на лекарите във всяко спешно отделение. Тя предизвиква огромен брой тежки боледувания от бактерии, които са станали резистентни на повечето от съществуващите антибиотици. Явлението става по-често срещано, като все повече бактерии стават резистенти на все повече от най-съвременните антибиотици. Редно е да подкрепим апела на лекари и фармацевти по целия свят към рационална антибиотична употреба. В противен случай, скоро можем да се сблъскаме със ситуация, в която един или повече бактериални щамове са резистентни на повечето или дори всички налични антибиотици.
 
Какви групи антибиотици има? 
 
Бета-лактами 
 
Това е голяма група, включваща производните на пеницилановата киселина – пеницилини; производните на цефалоспорановата киселина – цефалоспорини; и по-рядко прилаганите монобактами и карбапенеми.
 
Пеницилините са първите открити антибиотици, един велик триумф на медицината. Не може да се каже със сигурност колко човешки живота са спасили – навярно числото е от порядъка на стотици милиони и продължава да расте.
 
Пеницилините и цефалоспорините се разделят на няколко генерации. Ранните генерации се използват за лечение на някога летални инфекции, които днес считаме за тривиални – бронхити, пневмонии, някои синузи и други инфекции на горните дихателни пътища, инфекции на пикочните пътища и др.
 
Трета и особено четвърта генерация, са запазени за болнично лечение на тежки, потенциално животозастрашаващи инфекции. Бета-лактамите продължават да спасяват животи.
 
Едно от най-големите им преимущества е, че не преминават през плацентата и могат да бъдат използвани при бременност.  
 
За останалите видове антибиотици можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

правило№1

преди 11 години

Лечение се започва само и единствено след преглед от лекар и то само по показания!!!

13

Анонимен

преди 11 години

И за какво уважаеми господине пиете доксициклин,като той не е активен срещу вируси,настинки и грип?

12

до 8

преди 11 години

Лошо правиш, да знаеш. Доксициклинът е много тежък антибиотик и е излишно да се товариш с него за дреболии. Оспен, оспамокс ще ти свършат същата работа. Чудя се как въобще го понася стомахът ти, щом си на 70 години.

fallback