източник: Reuters

Мъжете с високи нива на окситоцин са по-малко склонни към изневери, откриват учени.  

Според данни от ново проучване, обвързани мъже, приемащи хормона окситоцин, е по-вероятно да се дистанцират от непознати жени и да останат верни на половинките си, в сравнение с неженени мъже, употребяващи плацебо.
 
Доказано е, че окситоцинът, наричан още и хормон на любовта, създава по-силни връзки между родители и деца, както и двойки. Хормонът се секретира в организма ни по време на оргазъм. Асоциира се с чувства, като любов, щедрост, доверие.
 
Предишно проучване установи, че хормонът е от значение за моногамията при животни. Сега изследователите за първи път откриват доказателство, че хормонът може да има подобен ефект и върху хората.
 
В новото проучване участват 86 хетеросексуални мъже на средна възраст около 25 години. Част от тях приемат окситоцин под формата на назален спрей, а другите от - плацебо. 
 
Оказва се, че мъжете от първата група пазят по-голяма дистанция от непознати жени, които намират за привлекателни, в сравнение с останалите мъже. 
 
Окситоцинът обаче не показва ефект върху неженените мъже, пояснява изследователският екип.
 
Тъй като окситоцинът повишава доверието и чувството за сигурност у хората, изследователите очакват, че под въздействието на хормона, мъжете ще позволят по-близка дистанция с жените. Ефектът обаче е точно обратен, пояснява ръководителят на проучването Рене Хърлеман от Университета в Бон, Германия.
 
Резултатите показват, че окситоцинът може да помогне на мъжете да останат верни на партньорките си, допълва експертът.
 
Проучването е публикувано в сп. Journal of Neuroscience. 
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase