източник: Reuters

След като пробиотиците добиха широка популярност и медийно покритие, напоследък стана модерно да се говори и за пребиотици.

 
Какво са пребиотиците и имат ли те нещо общо с добре познатите пробиотици?
 
Тъй като сред медицинските специалисти не съществува консенсус за единна дефиниция на понятието, можем да дефинираме пребиотиците като несмилаеми съставки в храната, които стимулират растежа и развитието на полезните обитатели на стомашно-чревния тракт. В този смисъл, пребиотиците подпомагат дейността на пробиотиците и оказват полезен за здравето на човека ефект.
 
Към горното определение, различни автори правят редица уточнения, уговорки и допълнения, в съответствие с които различни вещества попадат в групата на пребиотиците.
 
Понятието се отнася предимно за различните въглехидрати в храната, които имат различна структурна сложност. Поради това, все по-често се говори за късоверижни, дълговерижни и пълноспектърни пребиотици. Късоверижните включват бързо ферментиращи въглехидрати, които се усвояват предимно от бактериите в дясната страна на дебелото черво и осигуряват хранителни вещества най-вече за тази част от микрофлората. Впрочем, последното понятие не е много правилно от терминологична гледна точка, тъй като частицата флора се отнася само до растителни организми, a бактериите, разбира се, не са такива.
 
Пребиотиците осигуряват хранителни вещества и стимулират растежа на бифидобактериите и млечнокиселите бактерии, които се конкурират с чревните патогени и не им позволяват да се развият в голям брой.
 
Пребиотиците осигуряват хранителни вещества и стимулират растежа на бифидобактериите и млечнокиселите бактерии, които се конкурират с чревните патогени и не им позволяват да се развият в голям брой.
 
Още информация за пребиотиците можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase