източник: Reuters

Изсушаването на пране в затворено помещение вкъщи може да причини здравословни проблеми, особено при хора, предразположени към астма, сенна хрема и други алергии, твърдят британски учени.

 
Проучване сред 100 домакинства установява твърде висока влажност на въздуха в домовете, 30% от която се дължи на простирането в стаите.
 
3/4 от жилищата са с ниво на влага, което излага на риск от повишена концентрация на спори на плесени. А намаляването на качеството на въздуха е свързано с развитие на астма и други алергични състояния, поясняват изследователите.
 
Британското проучване показва, че 87% от анкетираните сушат прането си на закрито в неблагоприятно и студено време. За целта 2/3 от тях използват източници на топлина, като радиатори. Това води до повишаване на влагата в дома с 30% в деня на простиране на прането и 15% след това. Особено засегнати са по-малките, добре изолирани с алуминиева дограма жилища, при които изпаренията излизат по-трудно навън.
 
Има стотици хиляди видове мухъл, но само около 10 вида причиняват здравословни проблеми, алергии, синузит, бронхит и други респираторни заболявания, казва Малкълм Ричардсън, професор по медицинска микология в Университета на Манчестър.
 
Плесените най-често се развиват по подовите настилки, тапети, дограма, обяснява проф. Ричардсън. Те могат да се образуват във всяко помещение с лоша вентилация, допълва специалистът. 
 
Вдишването на спорите на плесените може да има два ефекта, обяснява проф. Малкълм Ричардсън. Може да доведе до инфекция, която обикновено поразява хора с отслабена имунна система, както и да причини алергични реакции и астма. Имунната система реагира на спорите, когато те си „проправят път“ в горните дихателни пътища и синусите.
 
Повишената концентрация на плесени може да провокира появата на симптоми като кашлица, постоянна умора, дразнене на очите и гърлото, главоболие, дразнене на кожата или гадене.
 
Появата на мухъл вкъщи може да се избегне с редовно, всекидневно проветряване. За премахването му се използва белина. Има и биоцидни препарати, които помагат, но с тях трябва да се внимава, тъй като те сами по себе си могат да са опасни за здравето, казват експерти. 
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase