източник: Getty Images

Сред най-добрите иновативни медицински продукти за годината се нареждат устройство с големината на бадем, което се имплантира в устата и облекчава главоболия, и скенер, голям колкото сешоар, откриващ рак на гърдата. В престижния списък намират място и нови лекарства за лечение на напреднал рак на простатата и нови техники за мамография.

На първо място в класацията, изготвена от лекари и изследователи на Cleveland Clinic, обаче, е относително стара процедура с ново показание – бариатричната хирургия. Тя оглавява класацията не заради ефективността си в понижаване на мастните депа, която е безспорна, а заради способността й да контролира диабет тип II – най-честата форма на заболяването.
 
Тъй като класацията обхваща социално най-значимите нововъведения, на второ място се класира устройството за облекчаване на главоболия – второто най-разпространено заболяване, след настинките.
 
Малкото устройство се поставя във венеца над втория мъдрец и лекува клъстерни и мигренозни главоболия. Когато пациентът почувства настъпването на главоболие, устройството стимулира определени черепномозъчни нерви, което потиска болката.
 
В момента устройството е достъпно в Европа, но не и САЩ, където текат клинични проучвания, доказващи безопасността и ефективността му.
 
Устройството за диагностициране на меланом революционизира сферата на дермалната онкология, поради което също заема място на почетната стълбица. Досега, лекарите разчитаха само на очите си. Новото устройство предоставя поглед към намиращото се под кожата, с помощта на светлина с определена дължина на вълната. То сравнява бенките и другите находки по кожата на пациента с голяма база данни, съдържаща информация за всички видове меланом. Също така, то определя риска от меланом с точност от почти 100%. Качеството на изображението е несравнимо по-високо от това при двуизмерната мамография. Устройството е получило одобрение от Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) за употреба от опитни дерматолози и спестява голям брой излишни биопсии.
 
От медицинските устройства, втори по значение е уред, с който микробилогичните лаборатории определят с много по-голяма бързина и точност отпреди вида на бактериите, следван от нов стент за лечение на сложни аневризми (разкъсвания) на аортата и лазер за операции при катаракта.
 
Нова техника за възстановяване и регенериране на увредени бели дробове също е в списъка. Според експерти, благодарение на нея, 40% от досега отхвърляните за трансплантация бели дробове могат да станат годни за присаждане. В хода на процедурата, белите дробове на донора се поставят в камера, свързана с кардиопулмонална помпа и вентилатор, което симулира естественото дишане. В продължение на шест часа през кръвоносните съдове на дробовете се пропускат нутриенти, които възстановяват тъканите.
 
Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase