източник: Reuters

Инфлуенцата, по-известна като грип, е остро вирусно заболяване на дихателната система. Причинява се от РНК вируси от семейство Orthomyxoviridae. Съществуват три типа сезонни грипни вируси – А, В и С. От многото подтипове грипни вируси, най-разпространени сред хората в момента са субтиповете A(H1N1) и A(H3N2). Тъй като субтип С е много по-рядко срещан, сезонните противогрипни ваксини са насочени само срещу подтипове А и В.

Грипът започва да се проявява клинично след инкубационен период от два дни. Започва с бързо покачване на температурата, кашлица – обикновено суха, главоболие, мускулни и ставни болки, запушен нос и болезнено гърло. 
 
Макар че повечето случаи завършват с пълно оздравяване в рамките на една седмица, без да се налага хоспитализация, грипът може да протече тежко до фатално, особено при рисковите групи пациенти. Това са децата под две години, възрастни пациенти над 65-годишна възраст, хронично болните от сърдечни, белодробни, бъбречни и метаболитни заболявания и имунокомпрометираните. При последната група е особено често настъпването на вторична бактериална или гъбична инфекция на белите дробове, която преминава в трудно лечима пневмония.
 
Грипът и настинките са две отделни медицински състояния, различаващи се както по етиология, така и по клиника. Както стана дума, причинител на грипа са инфлуенца вирусите, докато при вирусните настинки причинители са коронавирусите, риновирусите, пикорнавирусите и др.
 
Сезонните грипове могат да се разпространяват от човек на човек с поразителна бързина. Трансмисията на патогена се благоприятства особено от затворени помещения като училища, болници и казарми. Вирусите се разпространяват най-вече с капчиците слюнка, изхвърляни при кашляне и кихане. Възможно е разпространението им и чрез секрети, попаднали по ръцете или предметите на болния. Това налага кашляне в кърпичка и редовно измиване на ръцете.
 
Още за грипа можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase