източник: Reuters

Сексуалното желание се дължи до голяма степен на хормоналния баланс. От него се влияят главно представителките на нежния пол.

 
При гняв, тъга и друго емоционално неразположение, жените не изпитват сексуално влечение. Причината е в... хормоните.
 
Женската полова система произвежда два важни полови хормона естроген и прогестерон, но организмът отделя и малки количества от хормоните тестостерон и андростендион, които се определят като мъжки.
 
Хормоните в женската полова система са свързани с репродуктивността на жената. Фоликулостимулиращят хормон, например контролира формирането на яйцеклетки в яйчниците, а лутеинизиращият - производството на полови хормони от яйчниците.
 
Според специалисти лутеинизиращият хормон е отговорен за сексуалното желание на жената. Ниските му нива водят до апатия и незаинтересованост към половия акт, обясняват специалисти.
 
От последния до първия ден на месечния цикъл нивата на женските полови хормони се променят постоянно, което се отразява и на сексуалното желание на представителките на нежния пол.
 
Според специалисти в дните около овулация, жената се чувства най-привлекателна и сексуално активна. Нивата на естроген постепенно се повишават в първата фаза на цикъла и са сравнително високи по време на овулацията, за разлика от нивата на прогестерона, които се покачват след нея.
 
Това разбира се не означава, че единствено през този период жената е склонна да остане задоволена от половия контакт, разясняват специалисти. Просто тогава тя е активната страна и насладата е по-голяма.
 
Рязка промяна в сексуалното желание се наблюдава и по време на бременност, когато нивата на половите хормони са завишени и след бременност и менопауза, когато рязко намаляват.
 
При липса на сексуално желание за по-дълъг период от време причината може да не се търси и в наличен хормонален дисбаланс. Ето защо е желателно да се направи консултация със специалист при задълбочаване на проблема.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase