източник: Reuters
fallback

Инфекцията с човешкия папилома вирус често протича безсимптомно, което я прави още по-коварна, тъй като, макар и в малък процент, създава сериозен риск от развитието на рак на маточната шийка.

А вирусът е разпространен - всеки трима от четири души са носители на един или повече щама на човешки папилома вирус (HPV). На година случаите на инфектиране с HPV нарастват с нови 6,2 милиона.

За щастие, голяма част от папилома вирусите не водят до заболяване и имунната система успешно се справя с потискането им. От друга страна около 5% от жените страдат от инфекция с високорискови щамове на папилома вирус, които са причина за развитие на рак на маточната шийка.
 
За съжаление, страната ни заема водещо място по заболеваемост от този вид рак в Европа. Всяка година у нас се регистринат 1200 нови случая, като около 350 българки губят живота си.
 
Наблюдава се и неприятна тенденция на нарастване на честотата му и падане на възрастовата граница за появата му.
 
Още за папилома вирусите и рак на маточната шийка можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Маги

преди 11 години

Затова си спа сама и нямам такива виреси

8

makita

преди 11 години

Папиломавирусите са разпространени най - вече сред черните жители на планетата земя ;)Тоест, лягайте си с черни и елате да ви ваксинираме за да няма проблеми. В Бг не е такъв проблем, но в северна америка и някои страни от западна европа е сериозен. Интересно е, че при черните не предизвиква същите проблеми. те са само носители, а белите боледуват. Не напразно хората са казали " Не съм расист, но не съм и далтонист"!

7

Анонимен

преди 11 години

Платена статия на фармацевтичните компании.Потърсете в гугъл - "Лични свидетелства и коментари за вредата от ваксините" - Само истории с българи.

fallback