източник: Reuters

Най-голямото клинично проучване в областта на растителната медицина доказва, че ехинацеята предотвратява настинките, особено при силно предразположени индивиди – полезна информация, предвид наближаващата зима.

Проучването, проведено със 750 доброволци, демонстрира, че трикратният прием на ден на екстракт от ехинацея в продължение на четири месеца намалява броя на настинките и продължителността им средно с 26%. Също така се наблюдава намаляване на броя на повторните настинки при хора със слаб имунитет или боледуващи по няколко пъти на сезон с 60%.
 
Няколко предишни проучвания, включително обзор на информацията, налична в библиотечната база данни Кохрейн, показват, че ехинацеята може да облекчи и скъси симптоматиката, но информацията за превентиране на заболяването е била оскъдна и непоследователна. Предишното голямо проучване, проведено от Американското лекарско сдружение, не е показало значителни превантивни ефекти.
 
Последното, проведено от университета в Кардиф, обаче, показва, че приемът на екстракт от билката не само намалява риска от заболяване, но понижава и нуждата от прием на парацетамол по време на боледуването.
 
Ехинацеята е широко разпространена и употребявана в Северна Америка, най-вече срещу настинка и за имуностимулация.
 
Предполага се, че при перорално приемане тя усилва способността на имунната система да се бори с вирусите, които предизвикват 95% от случаите на настинка и 100% от грипните заболявания. Счита се, че захаридите, съдържащи се в екстракта от ехинацея структурно наподобяват вирусните антигени, при което изработените срещу захаридите антитела неутрализират и вирусните частици.
 
По време на проучването, пациентите разтварят и приемат плацебо или 25 капки екстракт от ехинацея във вода, три пъти на ден, всеки ден в продължение на четири месеца.
 
Приемалите ехинацея прекарват общо 149 настинки, в сравнение 188-те за плацебо групата, което, според авторите на изследването, само по себе си е на границата на статистическата значимост, но общият болничен престой заради грип при двете групи е съответно 672 и 850 дни, което е много значителна промяна. Повторните инфекции намаляват от 100 на 65, твърде съществена разлика, за да бъде статистическа флуктуация.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase