източник: Личен архив

Д-р Мария Николова е специалист по хранене и диететика. Завършва медицина през 2004 г. в Медицински Университет - София. В периода 2001-2002 г. се обучава в Медицински Университет - Виена, Австрия. През 2008 г. придобива специалност „Хранене и диететика“ в МУ – София. Специализира клинично хранене в Полша и Холандия.

От 2005 г. е главен асистент в Катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене“ към МУ - София. 
Членува в Българското дружество по хранене и диететика, Българско дружество по ендокринология, Българска диабетна асоциация, Българско дружество по остеопороза и остеоартроза, Българско дружество по ентерално и парентерално хранене, Европейско дружество по ентерално и парентерално хранене.  
 
 
Кои са основните грешки в храненето на съвременния човек, които предразполагат към развитие на остеопороза?
 
Остеопорозата е социално-значимо заболяване, което понастоящем заема трето място като честота, след раковите и сърдечносъдовите заболявания, с тенденция да заеме втора позиция. 
 
Остеопорозата е дегенеративно заболяване, тъй като води до намаляване на костната минерална плътност, качеството на самата кост, което се обуславя с остаряването на индивида. В голяма степен това е болест, определена от възрастта. Удължаването на средната продължителност на живота и застаряването на популацията означава, че ще има все по-възрастни хора и съответно повече случаи на остеопороза. 
 
От друга страна, вече има и много случаи на ранни форми на остеопороза. 
 
Здравословният и правилен начин на хранене и превенцията на остепорозата биха могли да отдалечат, намалят или отложат изявата на заболяването. В най-фаталния си вид то е свързано с патологични фрактури (нискоенергийни фрактури) или такива, които се получават вследствие на минимална травма – например, падане от леглото, спъване и т.н. 
 
Фактори на храненето, които предразполагат към развитие на остеопороза, са недостатъчен прием на калций, на витамин D, прекомерен прием на сол, ниска консумация на плодове и зеленчуци, на фибри, от друга страна свръхконсумацията на наситени мастни киселини.
 
Такъв неблагоприятен модел на свръххранене с неподходящи храни, за сметка на консумацията на пълноценен белтък, мляко и млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, води до ускоряване и по-ранна изява на остеопороза. 
 
Сред вредните хранителни навици е и високата консумация на газирани напитки и кофеин. Децата все повече заместват млякото и млечните напитки с газираните, които съдържат прости захари. Колата, например, повишава локалната остеолиза, което пречи на натрупването на костна маса в юношеска възраст, а в по-късна възраст ускорява процеса на разграждане на костта. 
 
Още по темата за храненето и остеопорозата можете да прочетете в продължението на интервюто в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase