Йодът е жизненоважен микроелемент. Главната му физиологична роля е свързана с регулирането на метаболизма, посредством участието му в хормоните на щитовидната жлеза – тироксин и трийодтиронин.
Освен в щитовидните хормони и тъкани, йод се съдържа и в млечните жлези, очите, стомашно-чревната лигавица и слюнчените жлези, където също изпълнява важни физиологични функции.
При бедна на йод диета, какъвто най-често е случаят в определени райони по света, където подпочвените води са бедни на йод, това води до йоддефицитни заболявания – гуша или кретенизъм.
Според Световната здравна организация повишените дневни потребности от йод трябва да бъдат задоволявани чрез внасяне на допълнителен йод под формата на добавки или йодирана готварска сол.
Най-честата причина за настъпване на гуша, наричана още струма, е йоден дефицит в зряла възраст. Възможно е, обаче, да се дължи и на различни възпаления на щитовидната жлеза – тиреоидити, рак на щитовидната жлеза, болест на Граве и др.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
2
Iodine Protocol
преди 11 годиниТялото има нужда от милиграмове йод, а не от микрограмове както се опитва да втълпи съвременната медицина. Който иска да излекува себе си от хашимото и подобни заболявания да търси в гугъл - "Iodine protocol".
1
55
преди 11 годиниотново "пълноценна статия" - йод не се съдържа само в готварската сол, можеше да го напишете